Regina Elisabeta a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria monarhiei britanice, va stabili un nou record luni, când, alături de soțul ei, prințul Philip, va celebra nunta de platină, un eveniment ce marchează a 70-a aniversare a căsătoriei cuplului regal.
La doar doi ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, ofițer în marina britanică, în catedrala Westminster din Londra pe 20 noiembrie 1947, în cadrul unei ceremonii spectaculoase. Înainte de căsătorie, Philip a renunțat la titlul de Prinț al Greciei și Danemarcei, a luat titlul de Lt. Philip Mountbatten, după numele mamei sale, a fost naturalizat britanic și s-a convertit la anglicanism. A doua zi după căsătorie a fost numit Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich. În 1957 Regina Elisabeta l-a numit Prinț al Regatului Unit și a primit titlul de Alteța Sa Regală. Cuplul regal are patru copii: prințul Charles, prințesa Anne, prințul Andrew si prințul Edward.
La 70 de ani după acel eveniment, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 91 de ani, și soțul ei în vârstă de 96 de ani vor sărbători nunta de platină printr-o petrecere în familie, la Palatul Windsor, reședința regală din vestul Londrei.
Cei doi s-au cunoscut la nunta unei verișoare a prințului Philip, prințesa Marina a Greciei, care s-a căsătorit cu unchiul reginei Elisabeta, ducele de Kent, în 1934.
Logodna lor a fost anunțată în iulie 1947, iar Elizabeth și Philip s-au căsătorit la patru luni după acel anunț. Într-o perioadă în care Marea Britanie încerca încă să își revină de pe urma distrugerilor provocate de război.
Pe atunci în vârstă de 21 de ani, prințesa Elisabeta a purtat o rochie de mireasă în nuanța fildeșului, realizată de Norman Hartnell, decorată cu 10.000 de perle de mici dimensiuni.
Prințul Philip, născut în Grecia, este un descendent al reginei Victoria, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a, i-a fost alături suveranei britanice pe parcursul întregii domnii de 65 de ani a acesteia ( cea mai îndelungată din istoria monarhiei din Marea Britanie).
“Unul dintre secretele acestui mariaj foarte îndelungat și al acestei aniversări incredibil de impresionante este faptul că prințul Philip a considerat întotdeauna că este de datoria lui să o sprijine pe regină, să o ajute în orice mod va putea să o facă”, a declarat istoricul britanic Hugo Vickers.
Claudia Joseph, expert în biografiile suveranilor britanici, a declarat : “Fără prințul Philip, regina ar fi avut o viață foarte dificilă și însingurată. El a fost un sprijin complet pentru ea, o veritabilă stâncă, încă din momentul în care ea a urcat pe tron”.
Prințul Philip s-a retras din îndatoririle oficiale ca soț al reginei în august 2017.
Evenimentul ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când Elizabeth a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii a fost sărbătorirea jubileului de safir pe 6 februarie 2017.
Regina Elisabeta a II-a a devenit suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria monarhiei britanice pe 9 septembrie 2015, ziua în care a depășit recordul deținut până la acea dată de regina Victoria, stră-străbunica ei.