Aproape șase milioane de hectare de păduri din România au fost evaluate pentru crearea Hărții pădurilor virgine potențiale, din acest total fiind deja identificate circa 300.000 de hectare de astfel de păduri, a anunțat Greenpeace România, într-o conferință de presă de lansare a acestui nou instrument.
“Carpații românești sunt acoperiți de cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Aceste păduri sunt parte din istoria și identitatea noastră culturală. Ele sunt rămășițe ale codrilor nesfârșiți care acopereau cândva peste 80% din teritoriul actualei Românii. În aceste păduri, trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa, specii rare și endemice și carnivore mari, precum lupul și râsul. Aici, toate viețuitoarele, inclusiv arborii, trăiesc într-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evoluție. Protejarea pădurilor virgine din România se poate face doar prin completarea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine. Ca să se ajungă aici, trebuie identificate și documentate aceste habitate extraordinare, în cadrul unui inventar național. Primul pas este realizarea unei cercetări preliminare care să ne ofere o evaluare a suprafeței totale potențiale și a gradului de probabilitate. Până la validarea ulterioară obligatorie din teren, este nevoie să acționăm în baza principiului prevenției și să impunem un moratoriu pe suprafețele astfel identificate”, notează Greenpeace România.
Potrivit sursei citate, Harta pădurilor virgine potențiale este realizată de către Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania și Universitatea Al. I. Cuza din Iași.
Topul județelor unde s-au identificat păduri virgine potențiale sunt: Brașov (49.601 de hectare), Caraș-Severin (39.513 hectare) și Argeș (38.918 hectare). De asemenea, cea mai mare densitate de păduri virgine potențiale se află în situl Natura 2000 Făgăraș, precizează organizația de mediu.